Positiva effekter tillgänglighetsdirektivet kan ha på er digitala produktutvecklingsprocess
I skrivande stund är det tre månader kvar till att EU:s tillgänglighetsdirektiv träder i kraft. Är detta något du helt missat? Erbjuder ert företag digitala tjänster till allmänheten, webbplats, mobilapp eller e-handel? Då är det hög tid att undersöka ifall ert bolag påverkas. En bra start är att besöka PTS introduktion till direktivet.
Kort sagt ställer direktivet krav på att produkter och tjänster ska vara mer användbara för fler, oavsett funktionsförmåga. Förutom att detta leder till mer inkluderande och användarvänliga lösningar finns det också andra positiva effekter. Här kommer tre exempel vi har sett hos företag som aktivt arbetar med tillgänglighet, antingen som en naturlig del av processen eller för att möta de nya lagkraven.
Effektivare och mindre subjektiva designbeslut
Har man arbetat i ett utvecklingsteam så är sannolikheten stor att man hamnat i många och långa diskussioner kring olika designbeslut. Vi vet sällan vad som är “rätt” eller “bäst” förens efteråt. Undersökningar och användartester kan ge goda insikter och indikationer men vi kommer alltid att behöva ta både stora och små beslut i teamet under utvecklingsprocessen.
I alla dessa beslutsprocesser är det lätt att lägga för stor vikt vid egna åsikter och upplevelser. I ett team där flera utgår mycket från sina egna perspektiv kan tillgänglighetskrav fungera som en värdefull vägledning. De hjälper till att minska subjektiva bedömningar och gör det enklare och effektivare att fatta beslut baserat på tydliga riktlinjer snarare än personliga preferenser.
Tydligare krav = mer användarvänliga produkter
Krav på design och användarvänlighet kan lätt bli diffusa, särskilt om kompetensen att formulera dem saknas. Det leder ofta till att de antingen utelämnas helt eller uttrycks vagt, exempelvis “produkten ska vara enkel att använda”. Sådana formuleringar lämnar utrymme för tolkningar, vilket i sin tur kan leda till att användarvänlighet prioriteras ned eftersom kraven inte är tydliga. Ett sätt att undvika detta är att använda etablerade tillgänglighetskrav. Det minskar arbetsbördan för kravställaren genom att erbjuda tydliga riktlinjer att hänvisa till – vilket utifrån vår erfarenhet resulterar i en mer användarvänlig och bättre produkt för alla.
Tillgänglighet skapar ett starkare användarfokus
Det går inte att skapa en produkt som uppfyller tillgänglighetskrav utan att sätta människorna i fokus. Det är viktigt att förstå att vi är olika och har olika förutsättningar, både som individer och beroende på sammanhang och situation. Genom att arbeta med tillgänglighet har vi sett ett ökat intresse, en större respekt och en djupare förståelse för att fatta beslut som gynnar användaren.
Även om ni kanske inte omfattas av direktivet och inte behöver uppfylla lagkraven, vill vi ändå rekommendera er att börja integrera tillgänglighet i er produktutveckling, inte bara för att skapa mer inkluderande produkter, utan också för att dra nytta av de positiva effekterna ovan.
Robin Lundin
Konsult inom design och mjukvaruutveckling på Synergetix